Nyrkki pöytään

Sieltä se tuli. Pirkanmaan perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja ja Pirkanmaan maakuntahallituksen jäsen Terhi Kiemunki otti rasististen kommentiensa kohteeksi virpovat muslimilapset. Kommenttiketju sai pian tulta alleen, ja kielenkäyttö muuttui hävyttömäksi. Tällaiseen olemme joutuneet tottumaan viime vuosien aikana, mutta yleensä kyseessä on vaan ”joku”, kenties syrjäytynyt, tai muuten katkera ihminen. Tällä kertaa kyseessä on kivenkova poliitikko. Kiemunki on ollut aktiivisena Rajat kiinni -liikkeessä ja muutenkin edustanut persujen suvaitsemattominta siipeä.

Mediamyrsky oli ilmeinen ja pian persujen puoluesihteeri Slunga-Poutsalo kiiruhtikin kommentoimaan olevansa” järkyttynyt, eikä voi hyväksyä tällaista”. Hyvä niin. ”Jos on maahanmuuttokriittinen tai maahanmuuttoa arvosteleva, lapsia ei tule sekoittaa tähän missään vaiheessa ja mitenkään. Heidät tulee jättää rauhaan.” Hmm. Eli Kiemungin kuvottavat jutut olivatkin huonosti suunnattua maahanmuuttokriittisyyttä? Enemmän ne kyllä minusta näyttivät puhtaalta muslimivihalta ja rasismilta. Ja mistä lähtien maahanmuuttokriittiset olisivat osanneet erottaa lapset keskustelussaan? Jos lapsia varjeltaisiin, edistettäisiin myös perheiden yhteensaattamista. Tämä on puoluesihteeri Poutsalolta kaksinaamaista.

 

Kun Timo Soinilta pyydettiin kommenttia aiheeseen, tyytyi hän toteamaan että ”Puoluesihteeri on kertonut puolueen kannan, ja se on hyvä kanta.” Puolueen puheenjohtaja ei siis vaivaudu edes sanomaan ääneen itse paheksuvansa Kiemungin kommentteja, vaan laiskasti (vai raukkamaisesti?) puhuu puolueen ”yhtenäisestä viestistä”. Allekirjoittaako tämän yhteisen viestin tosiaan jokainen puolueen jäsen? Halla-aho? Olli Immonen? Laura Huhtasaari? Ei takuulla. Ja tämän takia Soinia voi pitää merkittävänä osasyyllisenä kasvavaan rasistiseen vihapuheeseen Suomessa.

 

Timo Soini ei voi, tai halua, tuomita henkilökohtaisesti rasisteja joukoissaan, koska he ovat puolueen viimeinen oljenkorsi katoavassa kansansuosiossa. Hallitustaival on syönyt puolueelta kannatusta roimasti, eikä kituva työväestö voi ymmärtää miksi persut ovat mukana leikkauksissa, jotka verottavat ennen kaikkea heikoimmassa asemassa olevia. Syyllinen on siis pakko olla maahanmuuttaja, elintasopakolainen Irakista tai Syyriasta,  joka ei edes uskalla sotia omaa sotaansa kotimaassaan. Rajat kiinni, jotta meillä menisi paremmin, perkele!

 

Timo Soini toimii raukkamaisesti, ja hänet tullaan muistamaan Suomen poliittisessa historiassa raukkamaisena populistina, joka esitti ajavansa heikomman asiaa, mutta halusi ainoastaan ehdoin tahdoin puolueelleen kannatusta, ja itselleen valtaa.

 

Vallankahvasta on kyse myös kahden muun hallituspuolueen kohdalla. Rasismiin ja vihapuheeseen tulisi puuttua agressiivisesti, kristallinkirkkaalla viestinnällä. Hallituksen kannatus on alle 50%, eikä hallituspuolueilla ole varaa näyttäytyä eripuraisina. Missä on Juha Sipilän johtajuus kun äärioikeiston liikehdintä, katupartiointi, rasistinen retoriikka ja naisiin kohdistuva vihapuhe tulisi tuomita ehdoitta? Missä on nyrkki pöytään? Ovatko Sipilä ja Stubb todella niin riippuvaisia koko länsimaita ravistelevasta äärioikeistolaisesta populismista? Miksei voi sanoa että perussuomalaisten keskuudessa on iso rasismiongelma, johon Soinin tulisi puuttua? Nykyisessä pohjattomassa uskottavuuskriisissä en uskoisi sen ainakaan pahentavan asioita.

 

Olen henkilökohtaisesti tällä hetkellä aivan kurkkuani myöten täynnä tätä tilannetta, ja kirjoitan tätäkin tunnekuohun vallassa. Olen todella kyllästynyt MV-lehteen ja sen raukkamaiseen perustajaan Ilja Janitskiniin. Olen todella kyllästynyt Rajat kiinni -liikkeeseen ja sen surkeaa ”diskurssia” käyvään jäsenistöön. En kestä sitä että Sipilä henkilökohtaisesti loihti suunnitelman jolla EU saa pestyä kätensä hädässä olevista, ihmisoikeuksia polkevan Turkin avustuksella.

 

Hallitus rakastaa kriisi-sanaa, mutta käyttää sitä ainoastaan taloudesta puhuttaessa. Minun nähdäkseni Suomea vaivaa eniten arvokriisi, ja ennen kuin siihen puututaan, emme edes ansaitse taloudellista elpymistä. Joten Soini, Sipilä ja Stubb: Lyökää nyrkki pöytään ja osoittakaa edes jonkinlaista arvojohtajuutta. Sama pätee myös meihin kansalaisiin. Me emme saa kulkea laput silmillä. Muuten olemme kuin puoluejohtaja joka ei itse uskalla sanoa mitään.
Advertisement

10 kommenttia artikkeliin ”Nyrkki pöytään

  • Juhani Salonen,

   Joutsenon henkirikos oli valitettava, mutta koska kyseessä ei ollut nyt tekstissä ruodittu asia, viitannet siihen toiseen, ulkomaalaisen miehen tekemään henkirikokseen Porissa.
   Toisin sanoen, toimit juuri tasan niin sydämettömästi kuin vain asiassa toimia voi.

   Tykkää

 1. ”Syyllinen on siis pakko olla maahanmuuttaja, elintasopakolainen Irakista tai Syyriasta, joka ei edes uskalla sotia omaa sotaansa kotimaassaan. Rajat kiinni, jotta meillä menisi paremmin, perkele!”

  Halla-aho kirjoitti jo kauan sitten Scriptassaan siitä ilmiöstä, että moraalisen velvoitteen takia tapahtuvaa maahanmuuttoa ei jostain syystä saa erottaa taloudellisesti hyödyllisestä työperäisestä maahanmuutosta. Jokainen varmasti ymmärtää että auttamisvelvoite on olemassa, mutta ei nyt sitten teeskennellä että sillä Suomi välttämättä taloudellisesti pelastuu. Tämä oli koko maahanmuuttokeskustelun pointti viitisen vuotta sitten, mutta se on unohdettu nyt sitten näppärästi. Argumentti sinällään ei ole muuttunut mihinkään. Tosin ovat kyllä vihreätkin lopettaneet sen kaikkein absurdeimman maalailun uusista Fazereista…

  Tykkää

 2. Kiitos kaima sanoista. Juuri näin on toimittava. Jatkettava ja jaksettava ja toivottava, että meno muuttuu.

  Tykkää

 3. Osallistuin juuri keskusteluun, jossa sanan-/ilmaisunvapautta jälleen kerran väärinkäytettiin ja pidettiin ”taiteilijan oikeutta tuottaa haluamansakaltaista taidetta” tärkeämpänä kuin ihmisarvoa – kritiikki tulkittiin heti fasismiksi. Keskustelu ei ole sama kuin tässä, mutta heijastelee samoja linjoja; meillä ei ole kykyä laittaa asioita tärkeysjärjestykseen, olemme ”rasismia vastaan” mutta kuitenkin kiinnostuneempia kaikesta muusta. Kiitos Mikko, tärkeä kirjoitus.

  Tykkää

 4. Juuri näin: ”Ja tämän takia Soinia voi pitää merkittävänä osasyyllisenä kasvavaan rasistiseen vihapuheeseen Suomessa.” Ja asiaan hyväksymisellään myötävaikuttaneet istuvat hallituksessa myös.

  Tykkää

 5. Hyvä kirjoitus! Olen ihmetellyt, miksi julkisuuden henkilöt – kulttuurivaikuttajat, yliopistojen professorit, presidentti, kansan rakastamat julkkikset, nuorten idolit – eivät ole nousseet suureen ääneen vastustamaan rasismia ja pakolaisvihamielisyyttä. Missä viipyy laaja rasismin vastainen kansanliike? Tavallinen ihminen voi tehdä osansa, mutta paljon suurempi vaikutus olisi julkisuuden ihmisten puheenvuoroilla.

  Tykkää

 6. Minua taas ihmetyttää että maltilliset muslimit eivät koskaan julkisesti tuomitse näitä terroritekoja tai raiskauksia. Vai olisiko hengenlähtö lähellä sen jälkeen?

  Tykkää

 7. Zole: tuomitsevat he. Kannanottoja löytyy vaikka millä mitalla -esim johtava imaami Hazrat Mirza Masroor Ahmad on antanut fatwan että ISIS ja Taleban, ja kaikki väkivaltaa käyttävät, ovat haram -niiden kannattaminen on muslimilta kielletty ja niiden kannattajien kanssa ei saa olla tekemisissä. Jostakin syystä näistä ei vain lehtien sivuilla pahemmin huudella, löysin tämän ja lukuisia muita kannanottoja kun itse aloin googlata pohdittuani että mikseivät tuomitse. No, kävi ilmi että kysymys oli väärä, oikea kysymys on miksei näitä tuomitsevia kannanottoja nosteta otsikoihin? On tietysti totta että huonot uutiset päätyvät etusivulle helpommmin kuin hyvät, mutta se ei silti oikeuta sitä että syntyy käsitys siitä että maltilliset muslimit eivät aktiivisesti vastusta ääriajattelua, kun käsitys on virheellinen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s