Olemme yhä rasisteja

Jos haukut eriväristä ihmistä ihonvärin vuoksi, olet rasisti. Näin sen opin pienenä ala-asteikäisenä poikana 80-luvun Brysselissä, missä oli suuri populaatio marokkolaisia ja muita afrikkalaisia siirtolaisia. Pikkuveljeni marokkolaisen kaverin isosisko kävi meillä välillä lastenhoitajana. Olin vaikuttunut kun hän kirjoitti ystäväkirjaani siitä, miten rasismi tekee ihmiselle pahaa. Ymmärsin että hän itse on varmasti kokenut jotain todella inhottavaa. Jotkut tyhmät kantabelgialaiset siis sorsivat häntä kansallisuutensa ja ruskeamman ihonsi vuoksi, vaikka hän oli niin ihanakin. Kun kävin muutaman kerran paikallisen jalkapallojoukkueen treeneissä, kysyi joukkueen pikimusta hyökkääjä minulta heti ensimmäisenä päivänä tiukasti ”Oletko rasisti?” Säikähdin kysymystä. En ole.

Nyt 2010-luvun Suomessa (ja toki koko maailmassa) rasismi puhuttaa yhä. Rasismi on niin vahva voima Suomessa, että kärjistetysti täällä perustetaan kokonaisia puolueita sen siivellä. Ei, en väitä että Perussuomalaiset olisi absoluuttisesti rasistipuolue. Joukossa on muutamia järkeviäkin poliitikkoja, ja puolueen agenda sisältää monia asioita. Mutta monet sen jäsenistä ovat rasisteja, piste. Hommalaiset, sisulaiset, nuivalaiset, ääliöläiset. Kaikkien rasistien suojeluspyhimys Timo Soini ei välttämättä ole rasisti itse, mutta vallanhimossaan hän on antanut puolueensa paisua rasismin hiljaisella hyväksynnällä. En usko hetkeäkään että jokainen perussuomalainen seisoo tuoreen rasisminvastaisen julistuksen takana. En nyt puutu puolueen muihin ongelmiin sen enempää, niistä riittää asiaa kymmeniin seuraaviin kirjoituksiin.

Nettikirjoittelu on lähtenyt täysin käsistä. Kansalaiset kirjoittavat keskustelufoorumeilla, usein jopa omalla nimellään, aivan uskomatonta, häiriintyneen agressiivista tekstiä afrikkalaisperäisistä ihmistä. Ne, jotka puolustavat pakolaisia ja heidän ihmisoikeuksiaan, joutuvat myös nettihyökkäyksien uhreiksi. Heitä uhkaillaan raiskauksilla, väkivallalla, perheeseen kohdistuvalla väkivallalla. Toiminta vaikuttaa järjestäytyneeltä. Kun toimittaja kirjoittaa esim yllämainitun puolueen rasismista, lähtee trollien ja huutelijoiden mölykone käyntiin. Nämä hyökkäykset lannistavat monia, ja jutut jätetään kirjoittamatta. Trollit voittavat, ja rasismi voittaa. Tätä ei yksinkertaisesti voi hyväksyä. Rakkaat toimittajat ja muut aktiivit: Yrittäkää jaksaa. Meitä on enemmän kuin rasisteja. Aamulehden tuore ilmoitus nollatoleranssista rasistisen kirjoittelun suhteen kommenteissa oli tärkeä liike. Se ei ole sananvapauden polkemista, vaan rasismin kitkemistä, ja sivistyksen luomista.

Rasismi on tauti joka ei paljon tarvitse pysyäkseen hengissä. Sitä ruokkii myös iltapäivämedia tarkoitushakuisilla sanavalinnoillaan, painotuksillaan, ja kirjoittamatta jättämisillään. Klikinhimo on valtava, sillä uusin rahkamainos tarvitsee lukijansa. Jos Supon tiedotustilaisuudessa kerrotaan että pakolaisten mukana on saapunut ihmisiä joilla voi olla Isis-yhteyksiä, mutta että suurin uhka tulee äärioikeiston iskuista, lööpissä lukee ”Maahanmuutto lisännyt terrorismin uhkaa”. Pakolaiskeskuksiin tehtyjä polttopulloiskuja Supo ei pidä terrorismina, vaan viharikoksina. Tekijät muuttuvat tiedotusvälineissä tihutöiden tekijöiksi, vandaaleiksi, nuoriksi miehiksi, tai muiksi laimennetuiksi versioiksi. Miksi pitäisi sanoa joukkoa joka heittää polttopulloja pakolaiskeskukseen jossa majoitetaan alaikäisiä, ilman huoltajia paenneita pakolaisia? Itse käyttäisin sanaa terroristi. Onko niin että ennen kuin joku näistä iskuista onnistuu tappamaan 10-vuotiaan yksinäisen syyrialaispakolaisen, emme ymmärrä täysin niiden vakavuutta?

Tähän väliin muutama sananen MV-lehdestä: Älkää lukeko tai tukeko sitä missään muodossa. Älkää linkatko sen juttuja, älkää klikatko otsikoita. MV-lehti on pahuuden airut, joka ratsastaa ihmisten medialukutaidottomuudella. MV-lehti julkaisee valheita, vääristettyjä uutisia, bullshittiä. Laitetaan samaan laariin Überuutiset, Magneettimedia ja Verkkomedia. Ne eivät ole journalismia, ja niitä eivät sido journalistiset säännöt. Nämä ns. vastamediat kirjoittavat tarkistamattomia ”uutisia”, joita rasistit haluavatkin lukea. Näillä sivustoilla kaikki rikokset ovat ulkomaalaisten tekemiä. Virheitä ei korjata. Kun kohu on saatu aikaan, siirrytään seuraavaan. Oikeaa journalismia vastaan hyökätään vahvasti, ja nettihäiriköt laittavat pökköä pesään. Tämä on kuvottava ilmiö, joka laantuu ainoastaan valistamalla ja tuomitsemalla virheellisen tiedon levittäminen. Lähdekritiikki ja medialukutaito ovat internet-aikakauden avaintaitoja, opettakaa niitä itsellenne, läheisillenne ja ennen kaikkea lapsillenne.

Rasismiin tulee suhtautua vakavasti. Syyllistyn itsekin usein ajattelemaan että ihminen kehittyy, ja että tämäkin ilmiö hiipuu vähitellen. Mutta pienikin vilkaisu lähihistoriaan muistuttaa meitä siitä miten hiuskarvan varassa uusi uljas kaikkia rakastava arvomaailmamme on. Minun vanhempani kävivät koulua samaan aikaan kun Yhdysvaltojen etelävaltioissa mustilla ei ollut pääsyä valkoisten kouluihin, siitä pitivät huolen ristiä heiluttavat valkoiset, hupuissa tai ilman. Apartheid päättyi lopullisesti vasta vuonna 1994 (eli 21 vuotta sitten, kun olin itse lukiossa.) kun Etelä-Afrikan musta väestö sai osallistua vaaleihin. Maailma kuohuu yhä jatkuvasti rotuasioiden takia. Helsingissä lapset kiusaavat tummaihoisia kerrostalojen pihoilla, ja käskevät niitä pesemään naamansa. Jalkapalloilijoita haukutaan apinoiksi, höröttävät saunaporukat kertovat lauteilla rasistisia vitsejä. No älä ny, tää on tällaista läppää.

Niin kauan kun Suomessa on näin paljon rasismia, emme ole sivistysvaltio. Me emme saa kääntää päätämme tai olla kuulematta ratikassa huutelijoita. Meitä on enemmän, mutta meitä pitäisi olla vielä paljon enemmän. Rasismi ainoastaan tuhoaa.

MUOKATTU 5.11. klo 10.49 Ensimmäiseen lauseeseen lisätty ”ihonvärin vuoksi”. Lukijalle kiitos tästä huomautuksesta!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s